Οσομπούκο μιλανέζε Οσομπούκο μιλανέζε

Οσομπούκο μιλανέζε

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 180 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.5 (193 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το μοσχάρι και το τελείωμα του πιάτου

  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 1,8 κιλά μοσχαρίσιο κότσι, κομμένο σε φέτες πάχους 4 εκ.
  • 150 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 90 γρ. καρότα, κομμένα σε χοντρά στικς
  • 80 γρ. σέλερι, κομμένο σε πλάγιες φέτες
  • 5 γρ. σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 120 γρ. κόκκινο κρασί
  • 1 κιλό ζωμό κοτόπουλου
  • 10 γρ. θυμάρι
  • 5 γρ. δενδρολίβανο
  • αλάτι
  • γκρεμολάτα
  • ριζότο μιλανέζε
     

Για τη γκρεμολάτα

  • 15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. ξύσμα λεμόνι
  • 45 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το μοσχάρι και το τελείωμα του πιάτου

Αλατίζουμε το μοσχαρίσιο κότσι και από τις 2 πλευρές. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Το κρατάμε σε μια άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα. 

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα καρότα με το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις μυρίσει το σκόρδο, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο και το κρέας, φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, και αλάτι αν χρειάζεται, και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Εναλλακτικά, τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σκεπασμένο στον φούρνο στους 140°C και αφήνουμε να μαγειρευτεί, μέχρι να μαλακώσει το κρέας αρκετά, περίπου για 2,5 ώρες. 

*Αν δούμε ότι στο τέλος η σάλτσα παραμένει αραιή,  σουρώνουμε τον ζωμό και κρατάμε στην άκρη τα κομμάτια του μοσχαριού. Επαναφέρουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει (ξαφρίζοντας και αφαιρώντας το λίπος κατά τη διάρκεια). Αλατίζουμε αν χρειάζεται.
 

Για τη γκρεμολάτα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε μαζί με το μοσχαρίσιο κότσι.

 

Tips

Για τη γκρεμολάτα

*Η γκρεμολάτα είναι αρωματικό μείγμα που μπορεί να συνοδεύσει επίσης παρασκευές με ψάρια ή θαλασσινά.
 

Για το μοσχάρι και το τελείωμα του πιάτου

  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 1,8 κιλά μοσχαρίσιο κότσι, κομμένο σε φέτες πάχους 4 εκ.
  • 150 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 90 γρ. καρότα, κομμένα σε χοντρά στικς
  • 80 γρ. σέλερι, κομμένο σε πλάγιες φέτες
  • 5 γρ. σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 120 γρ. κόκκινο κρασί
  • 1 κιλό ζωμό κοτόπουλου
  • 10 γρ. θυμάρι
  • 5 γρ. δενδρολίβανο
  • αλάτι
  • γκρεμολάτα
  • ριζότο μιλανέζε
     

Για τη γκρεμολάτα

  • 15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. ξύσμα λεμόνι
  • 45 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

VIDEO DIRECTIONS

Για το μοσχάρι και το τελείωμα του πιάτου

Αλατίζουμε το μοσχαρίσιο κότσι και από τις 2 πλευρές. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Το κρατάμε σε μια άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα. 

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα καρότα με το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις μυρίσει το σκόρδο, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο και το κρέας, φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, και αλάτι αν χρειάζεται, και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Εναλλακτικά, τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σκεπασμένο στον φούρνο στους 140°C και αφήνουμε να μαγειρευτεί, μέχρι να μαλακώσει το κρέας αρκετά, περίπου για 2,5 ώρες. 

*Αν δούμε ότι στο τέλος η σάλτσα παραμένει αραιή,  σουρώνουμε τον ζωμό και κρατάμε στην άκρη τα κομμάτια του μοσχαριού. Επαναφέρουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει (ξαφρίζοντας και αφαιρώντας το λίπος κατά τη διάρκεια). Αλατίζουμε αν χρειάζεται.
 

Για τη γκρεμολάτα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε μαζί με το μοσχαρίσιο κότσι.

 

Tips

Για τη γκρεμολάτα

*Η γκρεμολάτα είναι αρωματικό μείγμα που μπορεί να συνοδεύσει επίσης παρασκευές με ψάρια ή θαλασσινά.
 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner