Πατάτες γεμιστές με λουκάνικα Πατάτες γεμιστές με λουκάνικα

Πατάτες γεμιστές με λουκάνικα

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 4.8 (15 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τις πατάτες και το τελείωμα του πιάτου

  • 1 κιλό πατάτες (4 μέτριες πατάτες)
  • 60 γρ. αυγό
  • 70 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λουκάνικα σπετζοφάι

Για τα λουκάνικα σπετζοφάι

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 360 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, σε χοντρό καρέ
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 80 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 320 γρ. νερό
  • 120 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε χοντρό καρέ
  • 160 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 30 γρ. πελτές ντομάτας
  • 40 γρ. βούτυρο
  • θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • δενδρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για τις πατάτες και το τελείωμα του πιάτου

Σ' ένα ταψί τοποθετούμε τις πατάτες και τις σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 170 C μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν καλά. Αποσύρουμε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.

Κόβουμε την πατάτα από την μία μεριά, δημιουργώντας ένα καπάκι. Την αδειάζουμε στο εσωτερικό της και τοποθετούμε τη ψίχα που αφαιρούμε σ' ένα μπολ. Αλατίζουμε ελαφρώς το εσωτερικό κοίλωμα που δημιουργήσαμε και γεμίζουμε με τα λουκάνικα σπετζοφάι.

Συνεχίζουμε την διαδικασία και με τις υπόλοιπες.

Στο μπολ με την ψίχα από τις πατάτες, προσθέτουμε το αυγό, την γραβιέρα και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε το μείγμα επάνω από τις γεμισμένες πατάτες.

Ψήνουμε στους 180 C μέχρι η κρούστα να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές!

Για τα λουκάνικα σπετζοφάι

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο μέχρι ν' αποκτήσει σκούρο καφέ χρώμα.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι αυτό να μαλακώσει αρκετά.

Ρίχνουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το τσίλι και το σκόρδο, δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε τα εξατμιστεί.

Ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα.

Προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα βότανα, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Για τις πατάτες και το τελείωμα του πιάτου

  • 1 κιλό πατάτες (4 μέτριες πατάτες)
  • 60 γρ. αυγό
  • 70 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λουκάνικα σπετζοφάι

Για τα λουκάνικα σπετζοφάι

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 360 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, σε χοντρό καρέ
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 80 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 320 γρ. νερό
  • 120 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε χοντρό καρέ
  • 160 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 30 γρ. πελτές ντομάτας
  • 40 γρ. βούτυρο
  • θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • δενδρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για τις πατάτες και το τελείωμα του πιάτου

Σ' ένα ταψί τοποθετούμε τις πατάτες και τις σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 170 C μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν καλά. Αποσύρουμε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.

Κόβουμε την πατάτα από την μία μεριά, δημιουργώντας ένα καπάκι. Την αδειάζουμε στο εσωτερικό της και τοποθετούμε τη ψίχα που αφαιρούμε σ' ένα μπολ. Αλατίζουμε ελαφρώς το εσωτερικό κοίλωμα που δημιουργήσαμε και γεμίζουμε με τα λουκάνικα σπετζοφάι.

Συνεχίζουμε την διαδικασία και με τις υπόλοιπες.

Στο μπολ με την ψίχα από τις πατάτες, προσθέτουμε το αυγό, την γραβιέρα και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε το μείγμα επάνω από τις γεμισμένες πατάτες.

Ψήνουμε στους 180 C μέχρι η κρούστα να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές!

Για τα λουκάνικα σπετζοφάι

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο μέχρι ν' αποκτήσει σκούρο καφέ χρώμα.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι αυτό να μαλακώσει αρκετά.

Ρίχνουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το τσίλι και το σκόρδο, δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε τα εξατμιστεί.

Ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα.

Προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα βότανα, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner