VIDEO DIRECTIONS
Για τη σάλτσα ντομάτα
Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και τα «ιδρώνουμε», μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει, προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γλυκίσει για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τις ντομάτες, δοκιμάζουμε και αν είναι πολύ όξινες προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, αλατίζουμε, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει η οξύτητα από τις ντομάτες και να έχουν ενσωματωθεί όλες οι γεύσεις, για 1 ώρα περίπου.
Τοποθετούμε ένα χορτόμυλο πάνω από μία κατσαρόλα ή ένα σκεύος, μεταφέρουμε τη σάλτσα σε δόσεις και αλέθουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και ζάχαρη αν χρειάζεται. Κρυώνουμε και αποθηκεύουμε τη σάλτσα σε ένα σκεύος στο ψυγείο από 7 έως 10 μέρες.
Tips
* Για την παρασκευή της σάλτσας ντομάτας θα πρέπει να έχετε υπομονή. Τα κρεμμύδια θέλουν τον χρόνο τους για να μαλακώσουν καλά, και το μαγείρεμα της ντομάτας επίσης. Δεν χρειάζεται εξάλλου να βιάζεστε! Ενώ σιγοβράζει η σάλτσα, μπορείτε να κάνετε άλλες δουλειές στην κουζίνα!
*Μπορείτε να χωρίσετε τη σάλτσα σε μικρές ποσότητες και να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη μέχρι 3 μήνες.
*Προσθέστε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά της αρεσκείας σας για να δώσετε έναν άλλο χαραχτήρα στη σάλτσα ντομάτας.
Η σάλτσα τομάτα είναι και αυτή μια από τις βασικές σάλτσες της μαγειρικής: εκτός από το ότι έχει πάρα πολλές εφαρμογές σε διάφορα φαγητά, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και ως βάση για να φτιάξουμε δεκάδες άλλες σάλτσες. Επειδή είναι τόσο χρήσιμη, καλό είναι να την έχουμε πάντα διαθέσιμη στην κατάψυξή μας.
Σχόλια