Ταλαγάνι ψητό με σάλτσα από αποξηραμένα φρούτα, μπέικον και κουκουνάρι

Ταλαγάνι ψητό με σάλτσα από αποξηραμένα φρούτα, μπέικον και κουκουνάρι

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 30 minutes
FiveStar: 
Average: 4.4 (42 votes)

INGREDIENTS

Για το ταλαγάνι

  • 600 γρ. ταλαγάνι, κομμένο σε ροδέλες των 150 γρ.
  • 30 γρ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. ξίδι μηλίτη
  • 100 γρ. χυμό λεμόνι
  • 100 γρ. σύκα αποξηραμένα, μουλιασμένα και ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, μουλιασμένα και ψιλοκομμένα
  • 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 115 γρ. ελαιόλαδο
  • 35 γρ. κουκουνάρι
  • 50 γρ. νερό
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

DIRECTIONS

Για το ταλαγάνι

Λαδώνουμε τις ροδέλες από το ταλαγάνι με το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε δυνατή σχάρα και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε με τη σάλτσα.

Για τη σάλτσα

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και να αποβάλει όλο το λίπος του. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα που να χωράει άνετα όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει έντονο σκούρο χρώμα και να γίνει καραμέλα. Σβήνουμε αμέσως με το ξίδι και το χυμό λεμονιού, τραβώντας την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσέχοντας μην καούμε από το κόχλασμα που θα δημιουργηθεί. Ρίχνουμε τα φρούτα, το μπέικον, το κουκουνάρι και το ξύσμα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και αραιώνουμε με το νερό αν χρειαστεί. Τέλος, προσθέτουμε τα βότανα και αλατίζουμε.

Για το ταλαγάνι

  • 600 γρ. ταλαγάνι, κομμένο σε ροδέλες των 150 γρ.
  • 30 γρ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. ξίδι μηλίτη
  • 100 γρ. χυμό λεμόνι
  • 100 γρ. σύκα αποξηραμένα, μουλιασμένα και ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, μουλιασμένα και ψιλοκομμένα
  • 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 115 γρ. ελαιόλαδο
  • 35 γρ. κουκουνάρι
  • 50 γρ. νερό
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για το ταλαγάνι

Λαδώνουμε τις ροδέλες από το ταλαγάνι με το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε δυνατή σχάρα και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε με τη σάλτσα.

Για τη σάλτσα

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και να αποβάλει όλο το λίπος του. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα που να χωράει άνετα όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει έντονο σκούρο χρώμα και να γίνει καραμέλα. Σβήνουμε αμέσως με το ξίδι και το χυμό λεμονιού, τραβώντας την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσέχοντας μην καούμε από το κόχλασμα που θα δημιουργηθεί. Ρίχνουμε τα φρούτα, το μπέικον, το κουκουνάρι και το ξύσμα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και αραιώνουμε με το νερό αν χρειαστεί. Τέλος, προσθέτουμε τα βότανα και αλατίζουμε.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner