Είναι μια παρασκευή, γλυκιά ή αλμυρή, που αποτελείται από δύο μέρη: τη βάση και τα ασπράδια αυγού. Η βάση συνήθως αποτελείται από μια αμυλούχα κρέμα, όπως η μπεσαμέλ και η κρέμα πατισερί (για αλμυρές και γλυκές παρασκευές αντίστοιχα), μια γεύση και κρόκους αυγού. Η κύρια λειτουργία της βάσης του σουφλέ είναι να παρέχει τη γεύση του τελικού πιάτου. Από την άλλη μεριά το δεύτερο μέρος, τα ασπράδια του αυγού, έχοντας χτυπηθεί σε ελαφριά μαρέγκα, εγκλωβίζουν αέρα που όταν αναμειχθεί με τη βάση του σουφλέ και ψηθεί χαρίζει στο τελικό παρασκεύασμα την αφράτη υφή του.