Το σκεύασμα που φτιάχνεται από ψιλό τεμαχισμένο κρέας και διάφορα μπαχαρικά και βότανα και περικλείεται σε ένα περίβλημα από έντερο ζώων. Αποξηραίνεται, παστώνεται, καπνίζεται ή τρώγεται φρέσκο. Συνήθως στην Ελλάδα τα συστατικά που συμπληρώνουν την παρασκευή του είναι το πορτοκάλι, το πράσο, η ρίγανη, το ξίδι, το θυμάρι, η μαντζουράνα, το δεντρολίβανο, ο μαραθόσπορος, ο κόλιανδρος, το κύμινο κ.ά. Κάποια από τα πιο διάσημα λουκάνικα είναι: Φρανκφούρτης, σουτζούκ, σαλάμι, μορταδέλα, tasso, chorizo, kielbasa, suasion κ.ά.