Ένα από τα αρχαιότερα σιτηρά, προέρχεται από τη Νότια Αμερική και έχει γεύση φουντουκιού και σύσταση αφράτη. Με υψηλή βιολογική αξία, θεωρείται το «υποδημητριακό του μέλλοντος». Είναι η μόνη φυτικής προέλευσης τροφή που περιέχει πρωτεΐνες σε ποσοστό 16% με 18%, με μια ισορροπία αμινοξέων που πλησιάζει το ιδανικό. Πριν από το μαγείρεμα πρέπει να ξεπλένεται για να φύγει η πικρή του γεύση. Παρασκευάζεται όπως το ρύζι. Επίσης χρησιμοποιείται σε σαλάτες, παρασκευές κατσαρόλας, σε γεμίσεις και σε κάποια επιδόρπια.