Παράγεται από ποικιλίες κόκκινων (ή μαύρων) σταφυλιών με την προϋπόθεση ότι τα φλούδια συμμετέχουν στη ζύμωση, ενώ λευκά κρασιά μπορούν να παραχθούν από οποιαδήποτε ποικιλία εφόσον τα φλούδια τους διαχωριστούν στη διαδικασία της ζύμωσης. Το κόκκινο κρασί χρησιμοποιείται για ντεγλασάρισμα, για τη δημιουργία σάλτσας κρασιού κ.α. Συνοδεύει κρέατα, εντόσθια και άλλα πιάτα, με γνωστότερο ίσως το Coq au Vin, ένα πιάτο της γαλλικής κουζίνας με κόκορα και κόκκινο κρασί.