Τόσο η μαγειρική σόδα (baking soda) όσο και το μπέικιν πάουντερ (baking powder) αποτελούν διογκωτικά υλικά μαγειρικής, δηλαδή ουσίες που βοηθούν στη διόγκωση διαφόρων παρασκευών στη μαγειρική.
Η διαφορά τους έγκειται στο ότι η μαγειρική σόδα είναι καθαρό διττανθρακικό νάτριο, ενώ τo μπέικιν πάουντερ εμπεριέχει διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα δηλαδή), καθώς επίσης και κάποιον παράγοντα οξέος και κάποιον παράγοντα απορρόφησης της υγρασίας (συνήθως άμυλο).
Για τον λόγο αυτό, κάποιες συνταγές απαιτούν μπέικιν πάουντερ (όπως τα κέικ συνήθως) ενώ κάποιες άλλες μαγειρική σόδα (όπως τα μπισκότα συνήθως), ανάλογα με το ποια είναι τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συνταγή. Εάν στη συνταγή υπάρχουν άλλα όξινα υλικά, συνήθως χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα, ενώ αν όχι μπέικιν πάουντερ.