Οι τρόποι ψησίματος χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Ξηροί και Υγροί.
Οι ξηροί βασίζονται στη μεταφορά θερμότητας στο τρόφιμο χωρίς την παρουσία υγρού και οι υγροί στη μεταφορά θερμότητας στο τρόφιμο με την παρουσία υγρού.
Αναλυτικά, οι τρόποι ψησίματος διακρίνονται στις παρακάτω μεθόδους:
ΞΗΡΟΙ ΥΓΡΟΙ
ΣΧΑΡΑ (GRILL) ΑΤΜΟΣ (STEAM)
ΨΗΤΑ (ROAST) ΒΡΑΣΜΟΣ (BOIL)
ΠΟΕΛΕ (POELE) ΜΠΡΕΖΕ (BRAISE)
ΣΟΤΕ (SAUTE) ΠΟΣΕ (SHALLOW POACH)
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ (PAN FRY) ΠΟΣΕ ΒΑΘΥ (DEEP POACH)
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΒΑΘΥ (DEEP FRY)