Οι 2 βασικές μορφές της βανίλιας που είναι ευρέως διαθέσιμες είναι η φυσική και το εκχύλισμα.
Υπάρχει και η βανίλια σκόνη, αλλά δεν συνιστώ τη χρήση της.
Η φυσική βανίλια είναι η πρώτη επιλογή, καθώς έχει εξαιρετικό άρωμα. Επειδή όμως δεν είναι και φτηνή, είναι καλύτερο να την προτιμούμε σε περιπτώσεις που θέλουμε να αναδείξουμε το άρωμα αυτό στο έπακρο και να του δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι σε γλυκά, όπως μια κρέμα, μια πανακότα, ένα παγωτό κ.λπ.
Σε περίπτωση που η βανίλια έχει περισσότερο βοηθητικό ρόλο, όπως για παράδειγμα σε μια ζύμη, σε μια μαρέγκα ή σε μια σαντιγί, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα χωρίς κανένα πρόβλημα.