Τα καλαμάκια-σουβλάκια αποτελούνται παραδοσιακά από κρεατικά. Τα κρεατικά όμως αποτελούν μόνο μία από τις εφαρμογές.
Ο κυριότερος λόγος που κάνει τα σουβλάκια καλαμάκι να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ποικιλία υλικών από τα οποία μπορεί να αποτελούνται.
Έτσι λοιπόν μπορούμε να έχουμε καλαμάκια από:
• Κρεατικά σε κομμάτια, όπως χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί, καθώς και εντόσθια αυτών, όπως συκώτι
• Ψάρια, όπως ξιφία, τόνο, σολομό κ.λπ.
• Θαλασσινά, όπως γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές, χτένια
• Τυριά όπως χαλούμι, μοτσαρέλα, ταλαγάνι, τα οποία προσφέρονται για μαγείρεμα, και άλλα όπως γραβιέρα ή κασέρι, που προσφέρονται για άμεση κατανάλωση.
• Αλλαντικά και λουκάνικα
• Κιμάδες από διάφορα κρέατα
• Λαχανικά όπως πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, μανιτάρια κ.λπ., τα οποία προσφέρονται για μαγείρεμα, και άλλα όπως ντοματίνια ή αγγούρι, που προσφέρονται για άμεση κατανάλωση.
• Φρούτα για μαγείρεμα ή και για άμεση κατανάλωση