Η μαγιονέζα είναι μια versatile σάλτσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους.
Μπορεί να σταθεί ως συνοδευτική σάλτσα σε κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά, καθώς και σε λαχανικά. Ένα βραστό μοσχάρι με λαχανικά ή ένα στήθος κοτόπουλο στη σχάρα συνοδεύονται περίφημα με μαγιονέζα.
Είναι σχεδόν ταυτόσημη συνοδεία στα τηγανητά φαγητά τα οποία περικλείονται σε κάποιου είδους κρούστα, κουρκούτι ή πανάδα, όπως γαρίδες σε κρούστα από καλαμποκάλευρο ή λαχανικά σε κουρκούτι μπίρας.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε ντρέσινγκ για σαλάτες απλές, όπως μια σαλάτα με διάφορα σαλατικά, πράσινο μήλο, καρύδια και σέλερι, ή και σε μια πιο σύνθετη σαλάτα με θαλασσινά.
Σε πιο απλές εκδοχές, η μαγιονέζα αποτελεί τη γευστική βάση για πολλά σάντουιτς και σνακ,
Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως σε Βέλγιο και Ολλανδία είναι το κατεξοχήν συνοδευτικό για τις τηγανητές πατάτες.