Δείτε τα βήματα για το πώς να βράσουμε ζυμαρικά, ακολουθώντας τη σειρά των φωτογραφιών.
-
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
-
Προσθέτουμε αλάτι, τόσο ώστε το νερό να γίνει ελαφρώς αλμυρό. Απαιτούνται περίπου 10 γρ. αλάτι ανά λίτρο νερού.
Είναι σημαντικό να μην παρακάμψετε αυτό το βήμα. Αν ωστόσο ανησυχείτε για την κατανάλωση αλατιού, έχετε υπόψη ότι η περιεκτικότητά του στο ζυμαρικό θα είναι πολύ μικρή αλλά η διαφορά στη γεύση αρκετά διακριτή.
-
Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε τα ζυμαρικά.
-
Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά για τα πρώτα δύο λεπτά, ώστε να μην κολλήσουν.
-
Βράζουμε τα ξερά ζυμαρικά ανάλογα με τον προτεινόμενο χρόνο στο πακέτο.
Τα φρέσκα ζυμαρικά χρειάζονται πολύ λιγότερη ώρα.
Το μόνο πραγματικά αντικειμενικό κριτήριο για τον προσδιορισμό του απαραίτητου χρόνου βρασμού, είναι η δοκιμή στο στόμα. Δαγκώνουμε ένα ζυμαρικό και κρίνουμε αν η υφή του είναι ικανοποιητική. O γνωστός όρος «al dente» αναφέρεται ακριβώς σε αυτό και προτείνει να βρίσκουμε συγκεκριμένη αντίσταση στο «δάγκωμα» του ζυμαρικού.
-
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, κρατώντας λίγο από το νερό χωριστά γιατί μπορεί να μας χρησιμεύσει στη σάλτσα.
-
Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να κάνουμε ένα από τα παρακάτω:
- Αν θέλουμε να καταναλώσουμε άμεσα τα ζυμαρικά, το καλύτερο είναι να τα προσθέσουμε στο τελείωμα του μαγειρέματος της σάλτσας, ώστε να τραβήξουν περισσότερο τις γεύσεις.
- Αν πάλι πρόκειται να τα καταναλώσουμε κάποια άλλη στιγμή, τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος με κρύο νερό και πάγο μέχρι να κρυώσουν. Μετά τα στραγγίζουμε καλά, τα ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αποθηκεύουμε σκεπασμένα στο ψυγείο. Όταν θελήσουμε, τα ζεσταίνουμε είτε βάζοντάς τα στο τηγάνι με τη σάλτσα κατά το τελείωμά της ή βουτώντας τα σε βραστό νερό για μισό λεπτό.