Προέλευση
Ερυθρή ποικιλία. Πρόκειται για μια από τις πιο αξιόλογες της Κρήτης, με τις περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις να βρίσκονται στον Νομό Ηρακλείου.
Αρώματα
Πλούσια! Κυριαρχούν το καμένο κυδώνι, το δέρμα και το λάδι άσπρης τρούφας.
Στόμα
Ευχάριστη γεύση, με μέτρια οξύτητα και υψηλούς βαθμούς.
Γενικές πληροφορίες
Συχνά συμμετέχει στους οίνους ΟΠΑΠ «Πεζά» και «Αχαρνές».
Δίνει κρασιά με ασταθές χρώμα γι’ αυτό συνοινοποιείται με το Μανδηλάρι, που προσφέρει άφθονο και σταθερό χρώμα. Στην ανάμειξη, ο μαλακός χαρακτήρας της ποκιλίας Κοτσιφάλι τιθασεύει αυτόν του Μανδηλαριού και έτσι προκύπτουν οίνοι που χαρακτηρίζονται από το άρωμα και την ευχάριστη γεύση της ποικιλίας Κοτσιφάλι και από το ρουμπινί χρώμα που δίνει η ποικιλία Μανδηλαριά.