Προέλευση
Ερυθρή ποικιλία με ιταλική προέλευση. Πιθανότατα επί Ενετοκρατίας, εισάχθηκε στην Λευκάδα, όπου και καλλιεργείται σήμερα συστηματικά ενώ συναντάται σποραδικά στην Πρέβεζα, το Αγρίνιο και την Πάτρα.
Αρώματα
Ένταση στη μύτη, με νότες ευκαλύπτου και κέδρου και διακριτικές αποχρώσεις μαύρων φρούτων.
Στόμα
Δίνει κρασιά με πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό χαρακτήρα. Έχουν συνήθως σχετικά υψηλή οξύτητα και κυριαρχούν οι άφθονες τανίνες.
Γενικές πληροφορίες
Λέγεται και Μαρτζαβί ή Λευκαδίτικο. Πρόκειται για μια πολύ πλούσια σε χρώμα ερυθρή ποικιλία. Σε κατάλληλα εδάφη και σε περιοχές μικρού υψομέτρου, δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, με καλή οξύτητα και έντονο, πλούσιο χρώμα. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε αναμίξεις με άλλες ποικιλίες για την παραγωγή επιτραπέζιων οίνων.