Προέλευση & Καλλιέργεια
Διεθνής ερυθρή ποικιλία, με καταγωγή από το Bordeaux της Γαλλίας. Ριζώνει αποδοτικά σε οποιοδήποτε αμπελώνα ανά τον κόσμο , γι’ αυτό και το συναντάμε να καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη. Στην Ελλάδα εισήχθη τη δεκαετία του ’60.
Αρώματα
Έντονα αρώματα από φραγκοστάφυλο, βατόμουρο, crème de cassis, πιπεριά, μολύβι (Medoc), μέντα και ευκάλυπτο (Νότια Αυστραλία).
Στόμα
Παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας, με έντονο, βαθύ χρώμα, που διακρίνονται για την ισχυρή και συμπαγή τους δομή καθώς και τις έντονες, σφικτές αλλά ώριμες τανίνες.
Γενικές πληροφορίες
H Jancis Robinson, στον οδηγό τσέπης “Guide to wine Grapes”, αποκαλεί τη συγκεκριμένη ποικιλία «σοκολάτα του οινικού κόσμου» (η ίδια, αναφέρει το Chardonnay ως την «βανίλια»). Οι οίνοι της επιδέχονται παλαίωσης, με τα καλύτερα παραδείγματα να αντέχουν ακόμα και 20 χρόνια. Με τη συγκεκριμένη διεργασία, εξελίσσονται σε στρογγυλά κρασιά, τα οποία αναπτύσσουν αρώματα cigar- box, καπνού και νότες πικρής σοκολάτας. Το Cabernet Sauvignon συχνά χρησιμοποιείται σε αναμείξεις με κρασιά άλλων ποικιλιών προς βελτίωσή τους, καθώς η παρουσία του, ακόμα και σε μικρό ποσοστό, ενισχύει και στηρίζει το χρώμα, το άρωμα, το σώμα και τη γευστική ισορροπία, χαρίζοντας το χαρακτήρα του στο τελικό προϊόν. Συνοδεύει ψητά κρέατα, κρέατα στη σχάρα, κυνήγι και τα περισσότερα τυριά.