Προέλευση
Ερυθρή ποικιλία, με καταγωγή από τη γαλλική Βουργουνδία. Από εκεί, μέχρι και σήμερα δίνει τα κορυφαία κρασιά της, συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου στο οποίο καλλιεργείται.
Αρώματα
Όσο είναι νεαρό, αναδύει αρώματα κόκκινων φρούτων (βατόμουρο, σμέουρα, άγρια φράουλα, ώριμα κεράσια), ενώ όσο ωριμάζει αυτά εξελίσσονται σε φυτικές νότες ή αρώματα κυνηγιού.
Στόμα
Τα επίπεδα τανίνης και οξύτητας ποικίλουν ανάλογα με τον αμπελώνα, τον παραγωγό και τη σοδειά, αλλά οι τανίνες σπάνια είναι πολύ στυπτικές και τα κρασιά συνήθως έχουν γεμάτο σώμα, χάρη στη φυσική ωρίμανση ή την προσθήκη ζάχαρης. Τα καλύτερα κρασιά από Pinot Noir είναι στρογγυλά και εύπλαστα, με μεταξένια, βελούδινη υφή.
Γενικές πληροφορίες
Δύσκολη ποικιλία, ως προς την καλλιέργεια και την οινοποίησή της. Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ χρώμα. Οι Χώρες του Νέου Κόσμου, η Καλιφόρνια, η Χιλή, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ανταγωνίζονται - πολύ καιρό- με αυτό το σταφύλι, με αποτέλεσμα να παράγουν, τα τελευταία χρόνια, καταπληκτικά κρασιά. Συνοδεύει πιάτα με κρέας & ψητά κατσαρόλας, όπως Boeuf Bourgignon (του οποίου είναι και βασικό συστατικό). Οι παραγωγές του Νέου Κόσμου ταιριάζουν αρμονικά με σολομό ή τόνο.