Προέλευση
Ερυθρή ποικιλία ισπανικής προέλευσης, που καλλιεργείται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Αρώματα
Κόκκινων φρούτων (φράουλα), νότες μπαχαρικών (πιπέρια). Ζωική αίσθηση (κρέατος).
Στόμα
Ελαφρύ ήπιο σώμα, μαλακό με μέτρια οξύτητα, μεστή γεύση και μακρά επίγευση.
Γενικές πληροφορίες
Πιστεύεται ότι πρωτοφυτεύτηκε στην Αραγονία και αργότερα εξαπλώθηκε στην Rioja και κατά μήκος των Πυρηναίων στην νότια Γαλλία, φτάνοντας μέχρι τον Ροδανό. Εξαιτίας του οξειδωτικού χαρακτήρα της, ήταν μέχρι πρόσφατα περιφρονημένη από τους ειδικούς. Στη Γαλλία η ποικιλία είναι γνωστή ως «Grenache Noir» και καλλιεργείται με εξαιρετικά αποτελέσματα στο Chareauneuf- Du-Pape. Επίσης δίνει καλά δείγματα και στην Barossa Valley (Australia). Από την ποικιλία αυτή παράγονται επίσης εξαιρετικά ροζέ κρασιά. Το χρώμα που δίνει είναι βαθύ κόκκινο με μωβ ανταύγιες.