Προέλευση
Ερυθρή, ιταλική ποικιλία που κατάγεται από την περιοχή του Piemonte. Καλλιεργείται κυρίως στη Βορειοδυτική Ιταλία, γύρω από την περιοχή της Alba αλλά και στις ευρύτερες εκτάσεις μεταξύ των πόλεων Μιλάνο και Τορίνο.
Αρώματα
Κοκκινόμαυρα φρούτα (βατόμουρο και την άγρια φρούτα, κεράσι), νότες βιολέτας, ροδοπέταλα, τρούφες και πίσσα.
ΣτόμαΣε νεαρή ηλικία μπορεί να δώσει άγρια κρασιά, υψηλόβαθμα και δυνατά, με κύρια χαρακτηριστικά στο στόμα την έντονη οξύτητα και τις πλούσιες, σκληρές τανίνες. Η μακρόχρονη παλαίωση μαλακώνει τη δομή των τανινών και εξισορροπεί τα χαρακτηριστικά του.
Γενικές πληροφορίες
Το όνομα καταγράφηκε αρχικά το 1268 ως "Nibiol ="Nebbia," που σημαίνει ομίχλη. Αυτό προκύπτει από την ομίχλη που σκεπάζει σαν κουβέρτα τους λόφους του Piemonte τα πρωινά. Καλλιεργείται και οινοποιείται αραιά στην Αυστραλία, την Καλιφόρνια, την Χιλή, την Αργεντινή και την Αυστρία.