Ριζότο με θαλασσινά και σαφράν Ριζότο με θαλασσινά και σαφράν

Ριζότο με θαλασσινά και σαφράν

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 4.7 (61 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το ριζότο

  • 400 γρ. ρύζι για ριζότο, όπως αρμπόριο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κρασί λευκό
  • 1,5 κιλό ζωμό κοτόπουλου
  • λίγο σαφράν
  • λίγο χυμό λάιμ
  • λίγο ξύσμα λάιμ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 16 μύδια αχνιστά, χωρίς κέλυφος, με τους χυμούς τους
  • 100 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 8 γαρίδες, μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
  • αλάτι

Για τα αχνιστά μύδια

  • 16  μύδια, φρέσκα με κέλυφος
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 5 γρ. πιπεριές τσίλι
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ριζότο

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα πλατιά και ρηχή σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε κάθε φορά  ν' απορροφηθούν όλα τα υγρά, προτού ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύπτει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σαφράν και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (προσθέτοντας σταδιακά τον ζωμό). 

Ρίχνουμε το καλαμάρι, τις γαρίδες, τους χυμούς από το μαγείρεμα των μυδιών και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.

Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα μυρωδικά και τα μύδια και ανακατεύουμε καλά.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται. Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό.

Για τα αχνιστά μύδια

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μύδια μαζί με τα δύο είδη κρεμμυδιού.

Προσθέτουμε το κρασί, ρίχνουμε την πιπεριά και σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα έως ότου ανοίξουν τα μύδια.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφαιρούμε τα κελύφη.

Κρατάμε τα μύδια μαζί με τους χυμούς από το μαγείρεμα τους.

Για το ριζότο

  • 400 γρ. ρύζι για ριζότο, όπως αρμπόριο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κρασί λευκό
  • 1,5 κιλό ζωμό κοτόπουλου
  • λίγο σαφράν
  • λίγο χυμό λάιμ
  • λίγο ξύσμα λάιμ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 16 μύδια αχνιστά, χωρίς κέλυφος, με τους χυμούς τους
  • 100 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 8 γαρίδες, μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
  • αλάτι

Για τα αχνιστά μύδια

  • 16  μύδια, φρέσκα με κέλυφος
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 5 γρ. πιπεριές τσίλι
  • αλάτι

Για το ριζότο

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα πλατιά και ρηχή σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε κάθε φορά  ν' απορροφηθούν όλα τα υγρά, προτού ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύπτει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σαφράν και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (προσθέτοντας σταδιακά τον ζωμό). 

Ρίχνουμε το καλαμάρι, τις γαρίδες, τους χυμούς από το μαγείρεμα των μυδιών και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.

Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα μυρωδικά και τα μύδια και ανακατεύουμε καλά.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται. Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό.

Για τα αχνιστά μύδια

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μύδια μαζί με τα δύο είδη κρεμμυδιού.

Προσθέτουμε το κρασί, ρίχνουμε την πιπεριά και σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα έως ότου ανοίξουν τα μύδια.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφαιρούμε τα κελύφη.

Κρατάμε τα μύδια μαζί με τους χυμούς από το μαγείρεμα τους.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner