Ώριμα φρούτα που έχουν μερικώς αφυδατωθεί ή περιέχουν από μόνα τους μικρή περιεκτικότητα σε υγρασία, όπως οι χουρμάδες. Κατά την αποξήρανση –που γίνεται είτε με την έκθεση στον ήλιο είτε με τη χρήση κλιβάνων ή και σηράγγων αποξήρανσης– λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην αλλάξουν πολύ τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των νωπών φρούτων. Είναι πλούσια σε κάλιο και υδατάνθρακες και παρέχουν γρήγορη ενέργεια στον οργανισμό. Έχουν πολλές χρήσεις, στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική, ως σνακ και σε μούσλι.