Το σοτάρισμα είναι το μαγείρεμα ενός τροφίμου σε υψηλή θερμοκρασία, κυρίως σε τηγάνι, με τη χρήση μικρής ποσότητας λίπους (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο κ. λπ).
Είναι μια από τις πολύ βασικές τεχνικές μαγειρέματος που, αν εκτελεστεί σωστά, είναι εύκολη, γρήγορη, υγιεινή και, το σημαντικότερο ίσως, αποδίδει ιδιαίτερα γευστικά αποτελέσματα.
Το σοτάρισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποκλειστικός τρόπος ψησίματος ενός τροφίμου (π.χ. στήθος κοτόπουλο σοτέ), αλλά και ως προπαρασκευαστικό στάδιο για μια άλλη τεχνική (π.χ. σοτάρουμε το χοιρινό ρολό για ψητό στον φούρνο ή το μοσχάρι για κοκκινιστό).
Εντέλει, δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε την χρήση του σοταρίσματος φοβούμενοι ότι αποτελεί μια ανθυγιεινή τεχνική αλλά αντιθέτως να το προτιμάμε, προσέχοντας πάντα να το εκτελούμε και σωστά.