Για τις φακές
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μπέικον και τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, καρότο, σελινόριζα). Αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, προσθέτουμε τις φακές, τον ζωμό και τη δάφνη. Φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αλατίζουμε τον ζωμό ώστε να είναι εύγευστος και αφήνουμε τις φακές για λίγα λεπτά μέσα στον ζωμό τους, για ν' απορροφήσουν το αλάτι. Σουρώνουμε και αφαιρούμε τις σκελίδες του σκόρδου και τη δάφνη.
Για το βρασμένο πλιγούρι
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και περιμένουμε, μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πλιγούρι. Σοτάρουμε για ένα λεπτό και ρίχνουμε τον ζωμό (ή νερό). Αλατίζουμε, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαγειρευτεί το πλιγούρι. Αφήνουμε το πλιγούρι αρχικά στην κατσαρόλα, μέχρι να κρυώσει λίγο και μετά, το απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, ώστε να κρυώσει εντελώς.
Για το τελείωμα του πιάτου
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη γλυκοπατάτα, μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και να μαλακώσει καλά. Αλατίζουμε και αποσύρουμε σ' ένα σκεύος. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα μανιτάρια.
Τοποθετούμε όλα τα υλικά της σαλάτας σ' ένα μπολ και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.
Σχόλια