Για τη σούπα φασόλι
Μουλιάζουμε τα φασόλια για 12 ώρες και μετά σουρώνουμε.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τη σελινόριζα. Αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Προσθέτουμε το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τη δάφνη και ανακατεύουμε για ένα λεπτό περίπου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτουμε και το ψητό σκόρδο, ανακατεύοντας για λίγα δευτερόλεπτα.
Έπειτα προσθέτουμε το ζωμό (ή το νερό), φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα φασόλια και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.
Τέλος, προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι και αφήνουμε τη σούπα λίγο να «τραβήξει». Αλέθουμε πολύ καλά σε μπλέντερ και περνάμε από ψιλή σήτα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.
Αν δε σερβίρουμε άμεσα, κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Σχόλια