Cacio e pepe Cacio e pepe

Cacio e pepe

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 20 minutes
FiveStar: 
Average: 4.6 (116 votes)

INGREDIENTS

Για την Cacio e pepe

  • 500 γρ. σπαγγέτι ή ζυμαρικό της αρεσκείας σας
  • 1900 γρ. νερό
  • 10 γρ. αλάτι
  • 125 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 125 γρ. πεκορίνο Ρομάνο, τριμμένο
  • 8 γρ. πιπέρι μαύρο, τριμμένο

DIRECTIONS

VIDEO DIRECTIONS

Για την Cacio e pepe

Σε μία κατσαρόλα με αρκετό πλάτος ώστε να χωράνε τα ζυμαρικά σε όλο το μήκος τους, τοποθετούμε το νερό και το αλάτι. Φέρνουμε το νερό σε βρασμό και  προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Διατηρούμε σε χαμηλό βρασμό και ανακατεύουμε  τα ζυμαρικά ανά τακτά διαστήματα.  Αν το νερό εξατμιστεί πολύ γρήγορα (σημάδι ότι έχουμε βράσει τα ζυμαρικά περισσότερο έντονα από οτι χρειάζεται) χωρίς να έχουν μαγειρευτεί τα ζυμαρικά στο επιθυμητό σημείο βρασμού, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Μόλις τα ζυμαρικά έρθουν στο επιθυμητό σημείο βρασμού (προτείνουμε al dente αλλά η επιλογή γίνεται σύμφωνα με το γούστο σας) και το λίγο νερό που έχει απομείνει στην κατσαρόλα, έχει σαφώς χυλώσει από το άμυλο των ζυμαρικών, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα ή πιρούνα κυκλικά περιμένοντας να ενσωματωθεί η κάθε δόση τυριού προτού προσθέσουμε την επόμενη. Όταν ολοκληρώσουμε με τα τυριά θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει μία πλούσια και κρεμώδη σάλτσα. Προσθέτουμε πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε τρίβουμε λίγο ακόμα πεκορίνο και μαύρο πιπέρι από πάνω.

Tips

*Στην αυθεντική συνταγή χρησιμοποιείται μόνο πεκορίνο αλλά πλέον συναντάμε πολλές φορές και την προσθήκη παρμεζάνας που δίνει ένα πιο «στρογγυλεμένο» αποτέλεσμα.

*Μπορείτε να πειραματιστείτε με το πιπέρι και να χρησιμοποιήσετε διάφορες ποικιλίες ή συνδυασμό αυτών και ακόμα να το καβουρδίσετε σε ένα σκεύος ώστε να αναδείξει ακόμη περισσότερο τα αρώματά του.

Για την Cacio e pepe

  • 500 γρ. σπαγγέτι ή ζυμαρικό της αρεσκείας σας
  • 1900 γρ. νερό
  • 10 γρ. αλάτι
  • 125 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 125 γρ. πεκορίνο Ρομάνο, τριμμένο
  • 8 γρ. πιπέρι μαύρο, τριμμένο

VIDEO DIRECTIONS

Για την Cacio e pepe

Σε μία κατσαρόλα με αρκετό πλάτος ώστε να χωράνε τα ζυμαρικά σε όλο το μήκος τους, τοποθετούμε το νερό και το αλάτι. Φέρνουμε το νερό σε βρασμό και  προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Διατηρούμε σε χαμηλό βρασμό και ανακατεύουμε  τα ζυμαρικά ανά τακτά διαστήματα.  Αν το νερό εξατμιστεί πολύ γρήγορα (σημάδι ότι έχουμε βράσει τα ζυμαρικά περισσότερο έντονα από οτι χρειάζεται) χωρίς να έχουν μαγειρευτεί τα ζυμαρικά στο επιθυμητό σημείο βρασμού, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Μόλις τα ζυμαρικά έρθουν στο επιθυμητό σημείο βρασμού (προτείνουμε al dente αλλά η επιλογή γίνεται σύμφωνα με το γούστο σας) και το λίγο νερό που έχει απομείνει στην κατσαρόλα, έχει σαφώς χυλώσει από το άμυλο των ζυμαρικών, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα ή πιρούνα κυκλικά περιμένοντας να ενσωματωθεί η κάθε δόση τυριού προτού προσθέσουμε την επόμενη. Όταν ολοκληρώσουμε με τα τυριά θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει μία πλούσια και κρεμώδη σάλτσα. Προσθέτουμε πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε τρίβουμε λίγο ακόμα πεκορίνο και μαύρο πιπέρι από πάνω.

Tips

*Στην αυθεντική συνταγή χρησιμοποιείται μόνο πεκορίνο αλλά πλέον συναντάμε πολλές φορές και την προσθήκη παρμεζάνας που δίνει ένα πιο «στρογγυλεμένο» αποτέλεσμα.

*Μπορείτε να πειραματιστείτε με το πιπέρι και να χρησιμοποιήσετε διάφορες ποικιλίες ή συνδυασμό αυτών και ακόμα να το καβουρδίσετε σε ένα σκεύος ώστε να αναδείξει ακόμη περισσότερο τα αρώματά του.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner