Τσιπούρα κουρκούτι

Τσιπούρα κουρκούτι

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 15 minutes
FiveStar: 
Average: 4 (19 votes)

INGREDIENTS

Για το τηγάνισμα της τσιπούρας

  • 600 γρ. τσιπούρα φιλέτο
  • 2 κιλά ηλιέλαιο
  • αλάτι

Για το κουρκούτι μπίρας

  • 90 γρ. αλεύρι
  • 45 γρ. κορν φλάουρ
  • 5 γρ. αλάτι
  • 230 γρ. μπίρα κρύα (flat)
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για τη μαγιονέζα εσπεριδοειδών

  • 300 γρ. μαγιονέζα
  • 250 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 30 γρ. χυμό λάιμ
  • 5 γρ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 5 γρ. ξύσμα λάιμ

DIRECTIONS

Για το τηγάνισμα της τσιπούρας

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο, ώστε να μπορούν τα φιλέτα να «κολυμπούν» με άνεση κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Φέρνουμε σε θερμοκρασία 180°C και διατηρούμε εκεί. Στο μεταξύ, στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα και αλατίζουμε και από τις δύο πλευρές. Βουτάμε τα φιλέτα του ψαριού μέσα στο κουρκούτι και τα κρατάμε για λίγο στον αέρα, ώστε να στραγγίξουν το παραπανίσιο κουρκούτι. Τηγανίζουμε, μέχρι να πάρουν ωραίο και έντονο χρώμα. Τα βγάζουμε προσεκτικά από το λάδι με μια κουτάλα αράχνη και τα κρατάμε για λίγο πάνω από την κατσαρόλα, ώστε να στραγγίξουν. Τα βάζουμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Αλατίζουμε.

Για το κουρκούτι μπίρας

Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σουρώνουμε σε σήτα και διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε (όχι όμως για περισσότερο από 30 λεπτά).

Για τη μαγιονέζα εσπεριδοειδών

Σε μια μικρή κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χυμό πορτοκάλι έως ότου μείνουν 80 γρ. περίπου. Σουρώνουμε και αφήνουμε το χυμό να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Για το τηγάνισμα της τσιπούρας

  • 600 γρ. τσιπούρα φιλέτο
  • 2 κιλά ηλιέλαιο
  • αλάτι

Για το κουρκούτι μπίρας

  • 90 γρ. αλεύρι
  • 45 γρ. κορν φλάουρ
  • 5 γρ. αλάτι
  • 230 γρ. μπίρα κρύα (flat)
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για τη μαγιονέζα εσπεριδοειδών

  • 300 γρ. μαγιονέζα
  • 250 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 30 γρ. χυμό λάιμ
  • 5 γρ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 5 γρ. ξύσμα λάιμ

Για το τηγάνισμα της τσιπούρας

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο, ώστε να μπορούν τα φιλέτα να «κολυμπούν» με άνεση κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Φέρνουμε σε θερμοκρασία 180°C και διατηρούμε εκεί. Στο μεταξύ, στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα και αλατίζουμε και από τις δύο πλευρές. Βουτάμε τα φιλέτα του ψαριού μέσα στο κουρκούτι και τα κρατάμε για λίγο στον αέρα, ώστε να στραγγίξουν το παραπανίσιο κουρκούτι. Τηγανίζουμε, μέχρι να πάρουν ωραίο και έντονο χρώμα. Τα βγάζουμε προσεκτικά από το λάδι με μια κουτάλα αράχνη και τα κρατάμε για λίγο πάνω από την κατσαρόλα, ώστε να στραγγίξουν. Τα βάζουμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Αλατίζουμε.

Για το κουρκούτι μπίρας

Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σουρώνουμε σε σήτα και διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε (όχι όμως για περισσότερο από 30 λεπτά).

Για τη μαγιονέζα εσπεριδοειδών

Σε μια μικρή κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χυμό πορτοκάλι έως ότου μείνουν 80 γρ. περίπου. Σουρώνουμε και αφήνουμε το χυμό να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner