Κέικ σοκολάτας με μπανάνες και φουντούκια  Κέικ σοκολάτας με μπανάνες και φουντούκια

Κέικ σοκολάτας με μπανάνες και φουντούκια

FiveStar: 
Average: 4.9 (20 votes)

INGREDIENTS

Για το σερβίρισμα

Για το κέικ σοκολάτας

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

  • 40 γρ. νερό
  • 50 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 250 γρ. μπανάνες, καθαρισμένες, κομμένες στη μέση κατά μήκος
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 25 γρ. βούτυρο

 

DIRECTIONS

VIDEO DIRECTIONS

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε το κέικ με τις καραμελωμένες μπανάνες, τη σάλτσα καραμέλας, τη σάλτσα σοκολάτας και τα σπασμένα φουντούκια.

Για το κέικ σοκολάτας

Στο μίξερ, χτυπάμε με το σύρμα σε υψηλή ταχύτητα το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα προτού προσθέσουμε το επόμενο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα και τον πάτο του κάδου με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, περιμένοντας πάλι να ομογενοποιηθεί το μείγμα προτού προσθέσουμε την επόμενη δόση. Τοποθετούμε σε προετοιμασμένη φόρμα 30Χ10 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 30΄λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε ένα μικρό μαχαίρι στο εσωτερικό του και αυτό βγει σχεδόν στεγνό, με λίγη υγρασία.

To βγάζουμε από τον φούρνο και αφού το αφήσουμε να κρυώσει λίγο, το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το μισό νερό και τη ζάχαρη και κάνουμε καραμέλα. Μόλις ομογενοποιηθεί το νερό με τη ζάχαρη και αρχίσει να δημιουργείται ένα ελαφρύ σιρόπι δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις μπανάνες. 

Αφήνουμε τις μπανάνες να μαγειρευτούν από τη μία πλευρά για περίπου 1’ λεπτό. Γυρίζουμε και μαγειρεύουμε για 1΄ λεπτό ακόμα προσεκτικά έτσι ώστε να μη μαλακώσουν πολύ και διαλυθούν. Μόλις δούμε ότι οι μπανάνες έχουν απορροφήσει την καραμέλα σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε λίγο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στην καραμέλα και να δημιουργηθεί μια πλούσια σάλτσα.

 

Tip:

*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ξηρό καρπό επιθυμούμε και να συνδυάσουμε το γαρνίρισμα με παγωτό ή αποξηραμένα φρούτα.

 

Για το σερβίρισμα

Για το κέικ σοκολάτας

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

  • 40 γρ. νερό
  • 50 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 250 γρ. μπανάνες, καθαρισμένες, κομμένες στη μέση κατά μήκος
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 25 γρ. βούτυρο

 

VIDEO DIRECTIONS

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε το κέικ με τις καραμελωμένες μπανάνες, τη σάλτσα καραμέλας, τη σάλτσα σοκολάτας και τα σπασμένα φουντούκια.

Για το κέικ σοκολάτας

Στο μίξερ, χτυπάμε με το σύρμα σε υψηλή ταχύτητα το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα προτού προσθέσουμε το επόμενο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα και τον πάτο του κάδου με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, περιμένοντας πάλι να ομογενοποιηθεί το μείγμα προτού προσθέσουμε την επόμενη δόση. Τοποθετούμε σε προετοιμασμένη φόρμα 30Χ10 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 30΄λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε ένα μικρό μαχαίρι στο εσωτερικό του και αυτό βγει σχεδόν στεγνό, με λίγη υγρασία.

To βγάζουμε από τον φούρνο και αφού το αφήσουμε να κρυώσει λίγο, το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το μισό νερό και τη ζάχαρη και κάνουμε καραμέλα. Μόλις ομογενοποιηθεί το νερό με τη ζάχαρη και αρχίσει να δημιουργείται ένα ελαφρύ σιρόπι δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις μπανάνες. 

Αφήνουμε τις μπανάνες να μαγειρευτούν από τη μία πλευρά για περίπου 1’ λεπτό. Γυρίζουμε και μαγειρεύουμε για 1΄ λεπτό ακόμα προσεκτικά έτσι ώστε να μη μαλακώσουν πολύ και διαλυθούν. Μόλις δούμε ότι οι μπανάνες έχουν απορροφήσει την καραμέλα σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε λίγο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στην καραμέλα και να δημιουργηθεί μια πλούσια σάλτσα.

 

Tip:

*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ξηρό καρπό επιθυμούμε και να συνδυάσουμε το γαρνίρισμα με παγωτό ή αποξηραμένα φρούτα.

 

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner