Τα λαχανικά δεν είναι μόνο πολύ θρεπτικά, αλλά και πολύ νόστιμα, αν μαγειρευτούν σωστά.
Εδώ εξηγούμε τη διαδικασία για το βράσιμο των λαχανικών και πιο συγκεκριμένα των πιο ευαίσθητων, αυτών με πράσινο χρώμα. Με τη συγκεκριμένη τεχνική εξασφαλίζουμε εύγεστο και ευπαρουσίαστο αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή έτοιμα τα λαχανικά μας για διάφορες άλλες παρασκευές.
Να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία βρασμού είναι κατάλληλη για όλα τα πράσινα λαχανικά, όπως φασολάκια, κολοκύθια, μπρόκολο, σπανάκι, αρακά κλπ. Είναι επίσης κατάλληλη και για το κουνουπίδι, το καρότο, τη σελινόριζα κλπ.
Προσοχή! Δεν συνιστάται για τις πατάτες, οι οποίες θα πρέπει να βράζουν σε χαμηλό βρασμό.
Δείτε αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας για σωστό βράσιμο των λαχανικών, ακολουθώντας τη σειρά των φωτογραφιών.
-
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά.
Προσοχή! Η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι αρκετή σε σχέση με την ποσότητα των λαχανικών που θα βράσουμε. Αυτό γιατί στην αντίθετη περίπτωση, μόλις βάλουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά, ο βρασμός θα σταματήσει και θα αργήσει να επανέλθει με αποτέλεσμα τα λαχανικά να μείνουν παραπάνω απ'όσο πρέπει στο νερό και να χάσουν το πράσινο χρώμα τους.
-
Αλατίζουμε καλά το νερό, τόσο ώστε να θυμίζει θαλασσινό νερό.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το παραπάνω αλάτι. Αν βράσουμε τα λαχανικά για όσο χρόνο πρέπει, δεν θα είναι αλμυρά.
-
Μόλις το νερό βράσει έντονα, προσθέτουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα.
-
Βράζουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν στο βαθμό που θέλουμε.
-
Αφαιρούμε τα λαχανικά από το νερό.
-
Αν δεν θέλουμε να τα σερβίρουμε αμέσως ή να τα σερβίρουμε ζεστά, τα βυθίζουμε σε νερό με πάγο.
Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε καλά.
Τα διατηρούμε στο ψυγείο.