Δείτε τα βασικά βήματα για την παρασκευή ενός πουρέ λαχανικών, ακολουθώντας τη σειρά των φωτογραφιών.
-
Μαγειρεύουμε το λαχανικό μέχρι να μαλακώσει.
Για το μαγείρεμα των λαχανικών υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι:
• Μαγείρεμα στον φούρνο: Θα επιλέξουμε το μαγείρεμα στον φούρνο για κάποιο λαχανικό όπως η γλυκοπατάτα για παράδειγμα, που έχει αρκετή υγρασία και δεν επιθυμούμε να απορροφήσει περισσότερη.
• Βράσιμο σε νερό: Το βράσιμο σε νερό αποτελεί τον τυφλοσούρτη που λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι πάντα και ο ιδανικός τρόπος για το μαγείρεμα κάθε λαχανικού. Συνιστάται λοιπόν κυρίως για πράσινα λαχανικά, όπως για παράδειγμα ο αρακάς ή το μπρόκολο , που είναι ευαίσθητα στο να χάνουν το χρώμα τους.
• Βράσιμο στο υγρό που θα χρησιμοποιήσουμε για το αραίωμα : Είναι ο κατάλληλος τρόπος όταν πρόκειται για λαχανικά που δεν χάνουν το χρώμα τους, όπως το κουνουπίδι και η σελινόριζα. Αυτό το βράσιμο στο υγρό που θα χρησιμοποιηθεί για το αραίωμα (όπως το γάλα ή η κρέμα γάλακτος) θα ενισχύσει τη γεύση αλλά και την υφή του πουρέ.
-
Όπως είναι ζεστό το βρασμένο λαχανικό, το αλέθουμε καλά στο μπλέντερ.
-
Προσθέτουμε κάποιο υγρό, όπως γάλα ή νερό, κάποια λιπαρή ουσία, όπως βούτυρο ή ελαιόλαδο, και καρυκεύουμε.
-
Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα.
Ο πουρές μας είναι έτοιμος.
Από κει και πέρα, η φύση και η ιδιαιτερότητα του κάθε λαχανικού αλλά και το προσωπικό μας γούστο μάς καθοδηγούν στην εξειδίκευση του τρόπου παρασκευής. Για παράδειγμα η γλυκοπατάτα, με την υγρασία που έχει, δεν χρειάζεται την προσθήκη υγρού. Αν πάλι θέλουμε να επιτύχουμε πιο αραιή σύσταση, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο υγρό.