Όταν μαγειρεύουμε με φρέσκια ντομάτα, οι φλούδες και τα σπόρια της είναι ενοχλητικά στο στόμα μας και δύσπεπτα στο στομάχι μας.
Γι' αυτόν το λόγο είναι καλό να τα αφαιρούμε. Εδώ λοιπόν παρουσιάζουμε τον τρόπο για το ξεφλούδισμα και το ξεσπόριασμα της ντομάτας.
Μπορείτε να δείτε τα βήματα της διαδικασίας, ακολουθώντας τη σειρά των φωτογραφιών
-
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και το φέρνουμε σε βρασμό.
Με ένα μικρό μαχαίρι χαράζουμε ένα «Χ» στο κάτω μέρος της κάθε ντομάτας και αφαιρούμε τη ρίζα του κοτσανιού της.
Ρίχνουμε τις ντομάτες στο νερό που βράζει και τις αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα.
Δοκιμάζουμε να τραβήξουμε τη φλούδα στο σημείο που χαράξαμε τα «Χ». Αν αυτή απομακρύνεται με ευκολία, τότε βγάζουμε τις ντομάτες από το νερό.
-
Βάζουμε τις ντομάτες σε νερό με πάγο για να κρυώσουν γρήγορα και να σταματήσει το μαγείρεμά τους.
-
Βγάζουμε τις ντομάτες από τον πάγο και αφαιρούμε τις φλούδες τους.
-
Τοποθετούμε τις ντομάτες με τη μεριά του κοτσανιού προς τα κάτω.
Με ένα μαχαίρι του chef ξεκινάμε να κόβουμε από την κορυφή της ντομάτας προς τα κάτω, ακολουθώντας το σχήμα της ντομάτας.
-
Περιστρέφουμε τη ντομάτα 180° μοίρες, έτσι ώστε να κόψουμε την αντίθετη πλευρά από αυτή που αυτή που έχουμε ήδη κόψει.
-
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τι άλλες 2 πλευρές.
-
Καταλήγουμε έτσι με 4 φιλέτα ντομάτας.
-
Αφαιρούμε τα σπόρια.
-
Συνεχίζουμε, κόβωντας την καθαρή πλέον σάρκα της ντομάτας όπως επιθυμούμε.
-
Κόβουμε όπως επιθυμούμε.
-
Κόβουμε όπως επιθυμούμε.