Δείτε τα βήματα της διαδικασίας για να φτιάξουμε βούτυρο κλαριφιέ, ακολουθώντας τη σειρά των φωτογραφιών.
-
Λιώνετε αργά το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατεύετε.
Η χαμηλή θερμοκρασία είναι σημαντική, γιατί αν καούν τα στερεά γάλακτος, το βούτυρο θα πικρίσει.
Στην αρχή της διαδικασίας θα σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια, ο οποίος σιγά σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί.
-
Όταν ο αφρός κατακαθίσει και μπορούμε να διακρίνουμε διαύγεια στο βούτυρο και στα συσσωρευμένα στερεά γάλακτος στην κατσαρόλα, τότε το βούτυρο έχει διαχωριστεί και είναι έτοιμο.
-
Αφαιρούμε ό,τι αφρό έχει απομείνει στην επιφάνεια με μια κουτάλα-σήτα
-
Σουρώνουμε με προσοχή, ώστε να αφήσουμε εκτός τα στερεά γάλακτος.
Διατηρούμε στο ψυγείο αεροστεγώς για αρκετούς μήνες.