Το σοτάρισμα είναι ιδανικό:
• Για μικρά, τρυφερά (ολόκληρα ή και κομμένα) κομμάτια κρέατος, όπως π.χ. στήθος κοτόπουλο, ψαρονέφρι ή μοσχάρι φιλέτο.
• Για μικρά ψάρια, όπως π.χ. μπαρμπούνια, ή για μεριδοποιημένα φιλέτα μεγάλων ψαριών, όπως π.χ. σολομός και πεσκανδρίτσα.
• Για λαχανικά και φρούτα.
Δείτε τα βήματα της διαδικασίας, ακολουθώντας τη σειρά των φωτογραφιών.
-
Επιλέγουμε σκεύος κατάλληλου μεγέθους.
Το σκεύος θα πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος, ώστε το τρόφιμο να χωράει άνετα και να έχει πλήρη επαφή με την επιφάνεια του σκεύους.
Αν η ποσότητα τροφίμου είναι πολύ μεγάλη, θα αρχίσει να αποβάλει τα υγρά του και δεν θα αναπτύξει χρώμα.
Αν πάλι η ποσότητα είναι πολύ μικρή, υπάρχει κίνδυνος το τρόφιμο να καεί.
-
Ζεσταίνουμε καλά το σκεύος (μόνο του) σε υψηλή θερμοκρασία.
Στις διάφορες συνταγές διαβάζουμε πάντα για την προθέρμανση του φούρνου αλλά σχεδόν ποτέ για την προθέρμανση στο τηγάνι. Το τηγάνι πρέπει να προθερμαίνεται καλά, ώστε αφενός μεν να πετύχουμε το σωστό χρώμα στο τρόφιμο αποφεύγοντας την αποβολή υγρών, αφετέρου δε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να μας κολλήσει το τρόφιμο στο σκεύος.
Το μέγεθος και η προθέρμανση του τηγανιού αποτελούν λοιπόν τους σημαντικότερους παράγοντες της όλης διαδικασίας και ωστόσο είναι αυτοί που συνήθως παραβλέπουμε περισσότερο.
-
Προσθέτουμε τη σωστή ποσότητα λιπαρής ουσίας.
Η σωστή ποσότητα είναι αυτή που θα σχηματίσει μια ελαφριά επικάλυψη στην επιφάνεια του τηγανιού, με μοναδικό σκοπό την ομοιόμορφη μεταφορά της θερμότητας από το μέταλλο στο τρόφιμο.
-
Στεγνώνουμε και καρυκεύουμε το τρόφιμο.
-
Προσθέτουμε το τρόφιμο στο τηγάνι.
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, μέχρι να πάρει το τρόφιμο πολύ ωραίο και έντονο χρώμα .
Το 60% με 90% του μαγειρέματος, ανάλογα με το τρόφιμο, γίνεται από την πρώτη πλευρά. Αν το τρόφιμο έχει πέτσα, π.χ. κοτόπουλο ή ψάρι, η πλευρά που πέφτει πρώτα στο τηγάνι πρέπει να είναι αυτή, ώστε να γίνει η πέτσα τραγανή.
-
Γυρίζουμε πλευρά και τελειώνουμε το μαγείρεμα.
Το ιδανικό στο σοτάρισμα είναι να ολοκληρώνεται το μαγείρεμα του τροφίμου στο τηγάνι. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο χώρος στα μάτια της κουζίνας είναι συνήθως περιορισμένος, σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαμε εναλλακτικά να μεταφέρουμε το τρόφιμο σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και να τελειώσουμε το μαγείρεμά του στον φούρνο (160°C-180°C).
Μπορούμε επίσης, αν το τηγάνι μας δεν έχει πλαστικά μέρη, να το τοποθετήσουμε απευθείας στον φούρνο. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελευθερώσουμε τα μάτια της κουζίνας ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε για τυχόν άλλες εργασίες.
-
- Αποσύρουμε το τρόφιμο σε απορροφητικό χαρτί.
Με τον τρόπο αυτό απομακρύνουμε τα περιττά λίπη που μπορεί να βρίσκονται στην επιφάνειά του.
- Σκουπίζουμε το τηγάνι ελαφρά από τα λίπη, επαναφέρουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε με την παρασκευή της σάλτσας.
Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό και ακολουθείται μόνο εάν επιθυμούμε την παρασκευή σάλτσας που θα συνοδεύσει το τρόφιμο κατά τον συγκεκριμένο τρόπο.
Εάν η διαδικασία έχει εκτελεστεί σωστά μέχρι αυτό το σημείο, στην επιφάνεια του τηγανιού θα έχει σχηματιστεί μια πολύ εύγευστη κρούστα από τους χυμούς του τροφίμου. Θα πρέπει να έχει ωραίο χρώμα και άρωμα, δείγμα ότι όλα έχουν γίνει όπως πρέπει και η κρούστα είναι κατάλληλη για χρήση.
Αν πάλι το χρώμα και το άρωμα πλησιάζουν το καμένο, η κρούστα είναι ακατάλληλη για χρήση.
Σβήνοντας λοιπόν το τηγάνι με κάποιο υγρό (κρασί, ζωμό, νερό) δημιουργούμε τη γευστική βάση για τη σάλτσα που θέλουμε να συνοδεύσει το φαγητό μας.