Εδώδιμο μανιτάρι που φύεται κάτω από την επιφάνεια της γης και σε ρίζες δέντρων και είναι το πιο σπάνιο και πιο ακριβό μανιτάρι από όλα. Υπάρχει η γαλλική μαύρη τρούφα από το Περιγκόρ και η ιταλική λευκή τρούφα από το Πιεμόντε, η οποία έχει εντονότερο άρωμα και συνήθως σερβίρεται ωμή, ψιλοκομμένη ή τριμμένη, π.χ., πάνω σε πιάτα ζυμαρικών. Επίσης με αυτό τον όρο και γαλλικό γλύκισμα που γίνεται από μείγμα σοκολάτας και έχει σφαιρικό σχήμα, θυμίζοντας έτσι το ομώνυμο μανιτάρι.