Τρόπος διατήρησης φρούτων σε πολτοποιημένη μορφή, βρασμένων μαζί με ζάχαρη. Η μαρμελάδα αποκτά παχύρρευστη υφή χάρη στον συνδυασμό πηκτίνης και οξέος των φρούτων, καθώς και στη ζάχαρη, η οποία προστίθεται κατά τη διαδικασία. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη μαρμελάδας. Συνήθως χρησιμοποιείται για επάλειψη σε ψωμί και ως γέμιση σε πολλά γλυκίσματα. Σε ορισμένες αγγλόφωνες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, ο όρος μαρμελάδα βάσει νομοθεσίας χρησιμοποιείται μόνο για τις μαρμελάδες που προέρχονται από εσπεριδοειδή.