Εδώδιμος μικροσκοπικός κόκκος του ομώνυμου φυτού. Το ρύζι, κυρίως το αποφλοιωμένο, χρησιμοποιείται ευρέως στη διατροφή του ανθρώπου και κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά το σιτάρι, στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών. Από το ρύζι παράγεται άμυλο, οινοπνευματώδη ποτά, ρυζάλευρο, παιδικές τροφές, συστατικά ζαχαροπλαστικής, καλλυντικά, ενώ σε μικρή κλίμακα χρησιμοποιείται μαζί με το κριθάρι για την παραγωγή μπίρας. Στην κουζίνα έχει χιλιάδες εφαρμογές. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρυζιού, όπως το κοινό μακρύκοκκο ή κοντόκοκκο ρύζι, το μπασμάτι, το άγριο ρύζι με μαύρο χρώμα κ.ά.