Κρητικό παραδοσιακό ζυμαρικό.
Μοιάζει με τις "μακαρούνες" της Καρπάθου και τα ιταλικά "cavateli".
Στην παραδοσιακή τους κρητική εκδοχή, τα σκιουφιχτά σερβίρονται με καμένο στακοβούτυρο και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι ή ξερό ανθότυρο.
Παρασκευάζονται χωρίς πλάστη ή μηχανή, αλλά με μια «στριφτή» κίνηση του δαχτύλου μέσα στη ζύμη. Έτσι προκύπτει το σχήμα τους αλλά και το όνομά τους αφού «σκιουφίζω» θα πει «στρίβω». Είναι μια φαινομενικά εύκολη τεχνική, που όμως απαιτεί εξοικείωση και εμπειρία.
Συνηθίζονται χειροποίητα αλλά κυκλοφορούν και στο εμπόριο. Θα τα βρείτε σίγουρα σε καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων.