Μαλάκιο το οποίο αποτελεί εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων της σειράς Ω3. Μια από τις σπουδαιότερες τροφές σε όλο τον κόσμο. Μερικές φορές το μήκος του ξεπερνά τα 10 μέτρα. Στην Ελλάδα υπάρχει άφθονο και συνήθως το μήκος του δεν ξεπερνά τα 40 εκ. Τρώγεται τηγανητό, που είναι και μια από τις πιο δημοφιλείς παρασκευές σε όλο τον κόσμο, ψητό, στην κατσαρόλα, γεμιστό στον φούρνο. Παραδοσιακά στην Ελλάδα το τηγανητό καλαμάρι αποτελεί εξαιρετικό ουζομεζέ. Επίσης γίνεται κοκκινιστό με φινόκιο και ελιές, καθώς και γεμιστό με ρύζι.