Τα περισσότερα λευκά κρασιά παράγονται από άσπρα σταφύλια. Ωστόσο λευκό κρασί μπορεί να παραχθεί και από κόκκινα σταφύλια, φτάνει να μην αναμειχθεί ο χυμός με τα φλούδια. Κάποιες ποικιλίες αφήνονται να ζυμωθούν σε δρύινα βαρέλια, προκειμένου να περάσει λίγη τανίνη στο κρασί, σε κάθε περίπτωση όμως είναι λιγότερη από την ποσότητα που βρίσκουμε στο ερυθρό κρασί. Το λευκό κρασί ταιριάζει εξαιρετικά με τα θαλασσινά (μαλάκια και οστρακοειδή), με πουλερικά, με φτερωτά κυνήγια, με ζαμπόν κ.ά. Επίσης χρησιμοποιείται για να δώσει οξύτητα και άρωμα στα φαγητά.