Το πιο διαδεδομένο οικόσιτο ζώο για το κρέας και τα αυγά του. Τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή κουζίνα υπάρχουν χιλιάδες συνταγές με κοτόπουλο, μιας και είναι από τα πιο κοινά και οικονομικά, και σε αφθονία κρεατικά στον κόσμο. Πριν από 400 χρόνια, ο Ερρίκος ο Δ’ της Γαλλίας, όντας φανατικός οπαδός του κοτόπουλου, δήλωσε: «Δεν θέλω να υπάρχει στο βασίλειό μου αγρότης τόσο φτωχός που να μην μπορεί να έχει κοτόπουλο στην κατσαρόλα του κάθε Κυριακή». Το κοτόπουλο όπως και όλα τα πουλερικά έχει 2 βασικά μέρη: το στήθος και το μπούτι.