Το πιο γνωστό τυρί της ιταλικής κουζίνας. Πολύ σκληρό τυρί από γάλα αγελάδας με τον μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης και την υψηλότερη από τα τυριά περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Καταναλώνεται ως έχει σαν μεζές, ή σαν συστατικό σε διάφορα φαγητά συνοδεύοντας κυρίως τα ζυμαρικά. Θα πρέπει να αγοράζεται σε κομμάτι και να τρίβεται αμέσως πριν σερβιριστεί, διαφορετικά το τυρί χάνει τη γεύση του και ξεραίνεται γρήγορα.