Καρπός του ομώνυμου δέντρου, με καταγωγή από τη Νότια Αμερική. Έχει σχήμα αχλαδιού, βουτυρώδη υφή και σαρκώδες μεσοκάρπιο.
Το αβοκάντο, όταν είναι άγουρο, έχει πράσινο χρώμα εξωτερικά, κίτρινο εσωτερικά και σκληρή σάρκα. Όταν ωριμάζει, η φλούδα του σκουραίνει, εσωτερικά γίνεται κιτρινοπράσινο και αποκτά βουτυρένια σάρκα.
Έχει λεπτή και ουδέτερη γεύση. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ορεκτικά και σαλάτες. Συναντάται όμως επίσης σε συνταγές για σάλτσες και σούπες.
Επιλέγουμε αβοκάντο που είναι σχετικά βαρύ. Αποφεύγουμε τα πολύ σκληρά και αυτά που έχουν μαύρες κηλίδες ή χτυπήματα. Για να καταλάβουμε αν βρίσκεται στο επιθυμητό σημείο ωρίμανσης, ελέγχουμε αν η επιφάνειά του υποχωρεί ελαφρά όταν το πιέσουμε λίγο με το δάχτυλο. Αυτό είναι το ιδανικό. Θα καταλάβουμε ότι παραείναι ώριμο αν είναι πολύ μαλακό στην αφή, χωρίς καν να του ασκήσουμε πίεση.
Kρατήστε το αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσει . Θα χρειαστεί μόλις 2-3 μέρες. Αποφύγετε να το βάλετε στο ψυγείο όσο είναι άγουρο, γιατί χαλάει η υφή του. Για να επιταχύνετε την ωρίμανση των πολύ άγουρων καρπών, μπορείτε να τα φυλάξετε σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή άλλο φρούτο. Αφού ωριμάσουν, μπορείτε να τα διατηρήσετε στη συντήρηση αλλά για λίγες μέρες. Θα παρατηρήσετε ότι η φλούδα τους μαυρίζει στο ψυγείο, αλλά από μέσα ωριμάζουν πιο αργά.
Για να τα απολαύσετε τη σάρκα ενός αβοκάντο, πρέπει να τo πλύνετε και να τo κόψετε κατά μήκος στη μέση. Στη συνέχεια, να αφαιρέσετε το κουκούτσι και έπειτα με ένα κουτάλι να αφαιρέσετε την σάρκα από την φλούδα. Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία βήμα προς βήμα, εδώ. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η σάρκα του μαυρίζει πολύ εύκολα μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα, γι' αυτό θέλει ιδιαίτερη διαχείριση. Για μια σχετική συμβουλή, πατήστε εδώ.
Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ! Ωστόσο, όπως τονίζει η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία (ADA), είναι εκ φύσεως πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή σε δύο είδη «καλών» λιπών, τα οποία φαίνεται να έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.