Βολβός που δεν έχει καμία σχέση με την πατάτα.
Είναι γλυκιά και αρωματική και έχει πολύ λεπτή γεύση. Τη βρίσκουμε σε διάφορους χρωματικούς τόνους, με πιο κοινό το πορτοκαλί.
Γίνεται ψητή στον φούρνο ή στη χόβολη, συνηθίζεται πολύ ως σούπα και ως πουρές, ενώ ταιριάζει ιδιαίτερα με το χοιρινό. Στη ζαχαροπλαστική, αντικαθιστά τα κάστανα.
Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α.
Είναι πιο ευαίσθητη από την πατάτα. Συντηρείται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 7-10 μέρες.