Πολύ μεγάλο φρούτο με πράσινη φλούδα που περιέχει γλυκιά, χυμώδη, ροζ έως κόκκινη σάρκα με πολλούς μαύρους σπόρους. Η άσπρη φλούδα που περιβάλλει τη ροζ σάρκα μπορεί να γίνει τουρσί και να συνοδεύσει παρασκευές με κάρι και κρύα πιάτα.
Τα καρπούζια όταν κοπούν σταματά η ωρίμανσή τους, γι’ αυτό διαλέξτε αυτά που έχουν γλυκιά μυρωδιά και λυγίζουν ελαφρά όταν τα πιέσετε στην άκρη του ανθού. Επίσης θα πρέπει να ακούγεται ο υπόκωφος χαρακτηριστικός ήχος του ώριμου καρπού όταν το χτυπάμε με το χέρι.
Ολόκληρο διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο στη μέση μπορεί να διατηρηθεί για 3-4 ημέρες στο ψυγείο. Αφού το κόψετε σε μικρά κομμάτια, συντηρήστε το στο ψυγείο για 1 ημέρα. Τρώγεται σαν επιτραπέζιο φρούτο, σε φρουτοσαλάτες, δημιουργεί πολτό για αναψυκτικά, σορμπέ και μους. Είναι συνώνυμο με το καλοκαίρι για τους Έλληνες.