Ο καρπός της καστανιάς, γνωστός από την αρχαιότητα, φέρεται να πρωτοεμφανίστηκε στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και από εκεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Συνήθως ευδοκιμεί σε υψόμετρο άνω των 300 μ. και ο καρπός του είναι τυλιγμένος σε ένα ξυλώδες και αγκαθωτό περίβλημα. Τα κάστανα τρώγονται ψητά, βραστά ή μαγειρεμένα μαζί με κρέας. Είναι βασικό χειμωνιάτικο συστατικό στα γλυκά. Στην Ελλάδα γίνεται και γλυκό του κουταλιού.