Οι καρποί της κολοκυθιάς, ιταλική ποικιλία που ονομάζεται επίσης και τσουκίνι.
Εκτός από τα πράσινα κολοκυθάκια που βρίσκουμε στην αγορά, υπάρχουν και άλλα σε πολλά μεγέθη και χρώματα, τα οποία κυμαίνονται από πράσινο ως γκρίζο και κίτρινο ως σχεδόν μαύρο. Χρησιμοποιούνται, χωρίς να ξεφλουδιστούν, ως βραστή σαλάτα, τηγανητά και μαγειρευτά. Είναι καλύτερο να προτιμώνται τα φρέσκα, ισομεγέθη, ομοιόμορφα, μετρίου μεγέθους και με ζωηρό χρώμα κολοκύθια. Από μόνα τους δεν είναι ιδιαίτερα νόστιμα, γι’ αυτό και η γεύση τους εμπλουτίζεται με σκόρδο, ντομάτες και αρωματικά φυτά. Είναι αρκετά ευπαθή. Διατηρούνται στο ψυγείο σε πλαστικές σακούλες τροφίμων καλά κλεισμένες έως και 3 ημέρες.