Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική «αμανίτης». Είναι ένας πολυκυτταρικός μύκητας, με συνηθέστερη μορφή αυτή της ομπρέλας.
Υπάρχουν περίπου 2.000 βρώσιμες ποικιλίες μανιταριών σε ολόκληρο τον κόσμο. Γνωστά ως το «κρέας των χορτοφάγων», είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, σίδηρο και βιταμίνες της ομάδας Β. Τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα και τα κοτσάνια τους χρησιμοποιούνται για γεμίσεις, σούπες και ζωμούς.
Διατηρούνται στο ψυγείο για 3-5 μέρες. Απλώστε τα σε μία επίπεδη επιφάνεια και σκεπάστε τα με μία χαρτοπετσέτα που είναι λίγο υγρή.