Εσπεριδοειδές, σχετίζεται με το πορτοκάλι, αλλά έχει πιο λεπτή γεύση και καταγωγή από την Άπω Ανατολή.
Η φλούδα του αποχωρίζεται εύκολα από τη σάρκα του. Αποτελείται από λεπτές φέτες και έχει γλυκιά, χυμώδη και αρωματική σάρκα. Από τις φλούδες του, εξάγεται αιθέριο έλαιο. Τα μανταρίνια που επιλέγονται πρέπει να είναι σχετικά βαριά για το μέγεθός τους, με καθαρή, σφιχτή και γυαλιστερή φλούδα. Τρώγονται σαν επιτραπέζια φρούτα, σε φρουτοσαλάτες, τάρτες, πίτες και κέικ ή μαρμελάδες. Ο αποξηραμένος φλοιός του μανταρινιού χρησιμοποιείται στην κινέζικη κουζίνα.
Διατηρούνται εκτός ψυγείου για 7 ημέρες. Για το διπλάσιο διάστημα, θα πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα ώστε να μη χάσουν την υγρασία τους.