Ο καρπός της μηλιάς.
Φρούτο με λευκή σάρκα και κόκκινη, κίτρινη ή πράσινη φλούδα, με αρωματική γεύση και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Η γεύση και το χρώμα του, καθορίζονται ανάλογα με την ποικιλία.
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν οι εξής ποικιλίες:
- Φιρίκι: Είναι μικρό, κυλινδρικό και πολύ αρωματικό.
- Delicious: Μεγάλο, κόκκινο, λαμπερό και γλυκό μήλο.
- Golden Delicious: Σφαιρικό, κατακίτρινο, λεπτόφλουδο, αρωματικό, με εξαιρετική γεύση.
- Granny Smith: Μεγάλο σφαιρικό, πράσινο μήλο, αρκετά ξινό, αρωματικό, με άσπρη σάρκα.
Διαλέξτε μήλα με λεία, συνεκτική και τεντωμένη φλούδα, που δεν φέρουν χτυπήματα, μαυρίσματα και αλλοιώσεις. Διατηρούνται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
Χρησιμοποιούνται ως επιδόρπιο, για την παρασκευή χυμού, μηλίτη οίνου, μαρμελάδων, κομπόστας, σε τάρτες και πίτες, ενώ συμμετέχουν και σε μαγειρέματα με κρέας.