Θαμνώδες φυτό του οποίου ο καρπός αποτελεί ένα από τα κεντρικά συστατικά κάθε κουζίνας παγκοσμίως. Η γεύση του καρπού είναι από γλυκιά μέχρι πολύ καυτερή.
Έχει συνήθως πράσινο χρώμα, αλλά υπάρχουν ποικιλίες με κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Το χρώμα τους εξαρτάται από την ποικιλία και το στάδιο ωρίμανσής τους. Για παράδειγμα η πράσινη πιπεριά δεν είναι πλήρως ωριμασμένη, ενώ στο τελικό στάδιο ωρίμανσης έχει αποκτήσει κόκκινο χρώμα. Η κόκκινη πιπεριά περιέχει περισσότερες βιταμίνες Α και C απ’ ό,τι οι πράσινες.
Συντηρούνται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.